Linkse Directe: Fake News

Door Yusuf Kaplan op 20 maart 2019

Linkse directe’ is de rubriek van de PvdA Bergen op Zoom.Elke twee weken wordt een column geplaatst van een actief PvdA lid. Dit kan een fractielid of een bestuurslid zijn. De columns zijn politiek gerelateerd. De columns worden geplaatst op de website en op onze Facebook. Hieronder leest u de eerste ‘Linkse Directe’ ‘Interpellatie’.

Fake News

Afgelopen week werd ik ‘s avonds door mijn buurtgenoot ‘overvallen’ op Facebook Messenger. Mijn buurtgenoot was en is er stellig van overtuigd dat Forum voor Democratie de redding gaat zijn voor Nederland. Nu schrik ik niet zo snel.
Zeker niet, omdat deze buurtbewoner in het verleden een fervent aanhanger was van de VVD, en het bijzonder van oud minister Rita Verdonk.

Zeker niet, omdat mijn Turkse kennissen eveneens op mijn Facebook Messenger alles recht breien wat DENK krom praat. DENK zou in hun ogen eveneens de redding zijn voor onze mooie land. Ik weet wel beter.
Genoeg geneuzel voor vandaag. Ik leg mijn telefoon weg en zet het journaal op.

De volgende dag gaat mijn mobiele telefoon weer af. Ditmaal onder werktijd. Wie zou het zijn? Ik kijk op het beeldscherm en zie een Whatsappje voorbij komen. Mijn buurtgenoot stuurt het volgende bericht:

——
“LET OP EXTRA NIEUWS UITZENDING
President Erdogan bezint zich op bizarre en radicale strafmaatregelen tegen Nederland. Hoogstwaarschijnlijk haalt hij alle Turken terug naar Turkije! Dit heeft grote gevolgen voor geheel Nederland welke niet te overzien zijn…
Radicale leegloop bij PvdA, Denk en Groen Links; deze partijen worden hierdoor hoogstwaarschijnlijk opgeheven.

Verdere gevolgen welke niet het doel waren van de hierboven vermelde opgeheven partijen:

  • Radicale daling criminaliteit
  • Overschot sociale huurwoningen
  • Forse daling uitkeringen
  • Ontslaggolf bij het UWV
  • Ontslagen bij vele gemeenten op diverse afdelingen o.a. Uitkeringen, Toeslagen en Dubbele Paspoorten
  • Zorgpremie daalt naar 9,95 euro p/maand en eigen risico verdwijnt
  • Een ongelofelijke metamorfose van het straatbeeld in Rotterdam en vele andere grote steden in geheel Nederland.

En niet te vergeten: de pensioenleeftijd ineens terug naar 50 jaar
Kortom we zijn gewaarschuwd!”

——
Wat een vervelend bericht. Nog nooit eerder heb ik zo’n vervelend appje ontvangen van mijn buurtgenoot. Waarom stuurt hij het berichtje door naar mij? Doet hij dit uit humor? Doet hij dit om zoon te promoten die op de lijst staat voor Forum voor Democratie?

Ik voel mezelf er slecht onder. Op basis van dit soort berichtjes maken mensen hun keuze bij de verkiezingen. Met dit soort lasterlijke appjes plaats je letterlijk mensen in hokjes en scheer je alles over een kam. Dit soort berichten worden aangewakkerd door politieke partijen die benadrukken wat bevolkingsgroepen scheidt, in plaats van wat ze bindt.
Helaas zien dat partijen als de PVV, Forum voor Democratie en DENK hierop inspelen en hiervoor worden beloond.

Wellicht zegt dit genoeg over de aard van deze politieke partijen. Ik doe er ieder geval niet aan mee en laat mezelf niet leiden door dit soort polariserende praatjes, die gebaseerd zijn op fake news. Maak zelf je keuze in wat voor Nederland je zou willen wonen. Een Nederland waarin een plek is voor iedereen en minder ruimte is voor ophitsende appjes

Vorige Linkse Directes zijn hier te vinden: