Betoog begroting 2020

12 november 2019

Hieronder vindt u ons betoog in de begrotingsbehandeling van de gemeenteraad op 12 november.

Onze ingediende en gesteunde moties en amendementen vindt u onder het kopje “Moties


Aan boord van schip van de rechtse coalitie is de sfeer omgeslagen. Met de terugkeer van kapitein Van der Weegen wordt de koers opnieuw uitgezet. Maar vindt er geen muiterij aan boord plaats? Wie blijkt de lijnen uit te zetten? Is het navigator Jacobs of eerste stuurman Van der Velden bijgestaan door bootsjongen Weys? Terwijl het water begint te stijgen in de machinekamer werken de matrozen Harijgers en Stinenbosch zich een ongeluk. Het donkere wolken pakken zich samen. Storm is op komst. Een grote ijsberg doemt zich op aan de horizon. Weet het coalitie schip op tijd bakboord te krijgen?

Voorzitter, deze beeldspraak is treffend voor het huidige beleid van de rechtse coalitie van GroenLinks, GBWP, CDA en VVD. Vorig jaar tijdens begrotingsbehandeling poogde de PvdA om de rechtse coalitie links bij te sturen. De rechtse coalitie nam onze suggesties tijdens de begroting, tijdens het afgelopen beleidskader nauwelijks over.

Met als gevolg, in het eerste en tweede concernbericht zien in totaal al een verlies van 11 miljoen euro terug. De afgelopen twee jaar is de rechtse coalitie bezig geweest om onze financiële reserves te verdampen. De gemeentelijke schuld is opgelopen van 220 naar 260 miljoen. Hoe langer u als rechtse coalitie wacht met ingrijpen, hoe groter de erfenis wordt voor onze kinderen en kleinkinderen. Wanneer de rente gaat stijgen, is de vraag niet of, maar wanneer, wij de pineut zijn.

Als PvdA hebben wij u een hand toegestoken, om financieel ingrijpende keuzes te maken. Om als raad en college tijdens een benen op tafeloverleg draconisch en drastische keuzes te maken. Maar u, de rechtse coalitie, besloot anders! Daarmee toont u zelf als een coalitie van uitstel en afstel.

Meneer van Aken, is dat niet wat te zwaar aangezet? Nee voorzitter, laat de PvdA fractie even een aantal voorbeelden op een rij zetten:

  • Komst van de HAS Hogeschool met een volwaardige HBO opleiding: uitgesteld
  • De ontwikkeling van de Auvergnepolder tot een duurzame bedrijventerrein voor onze biobased ambities: uitgesteld
  • Komst van een City Service Punt in de Bergse binnenstad: uitgesteld
  • De heropening van zwembad de Schelp: alweer uitgesteld
  • Het evenementenbeleid: uitgesteld

En zo kan ik even doorgaan! Maar waar wil de PvdA nu op doorpakken?

De PvdA wil in december bij de behandeling van de belastingtarieven voorstellen indienen om de zwaarste schouders de lasten te laten dragen.

De PvdA wil een takendiscussie waarbij scherp wordt gekeken naar het aantal FTE en de effectiviteit van de huidige ambtelijke organisatie. Daarom zullen wij de motie van Lijst Linssen mede indienen.

De PvdA wil de leegstand in onze Bergse binnenstad terugdringen door het onderzoeken van het heffen een leegstandsboete. We dienen daarom de motie van de VVD mede in. Maar ook wil de PvdA dat er niet meer rücksichtslos wordt geïnvesteerd in onze binnenstad zonder adequate verantwoording en duidelijke KPI’s. Hier komen we tijdens de komende commissie Ruimte uitgebreid op terug.

De PvdA wil dat er wordt gestopt met het kopen van onnodig vastgoed zoals het Suikerlab – IRS Gebouw. Er werd gesproken over een volwaardig hbo opleiding, een broedplaats en contracten. Maar voorzitter, het blijft de afgelopen maanden angstvallig stil van het college. Graag willen wij op korte termijn meer duidelijkheid over de toekomst van de Suikerlab.

De PvdA wil meer gronden beschikbaar te stellen voor woningbouw in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Vorig jaar hebben we een motie ingediend over woningbouw in Lepelstraat. Is er al vooruitgang geboekt met deze motie? Wanneer gaan de eerste heipalen de grond in?

Ook vindt onze fractie dat er meer gronden beschikbaar gesteld moeten worden voor bedrijven. Door de Auvergnepolder en de 65 hectare strategische reserve binnen onze gemeente eindelijk te ontwikkelen.

De PvdA ziet graag dat slimmer wordt samengewerkt met andere overheden, met publieke en private organisaties. Door van geld, geld te maken. Door het binnenhalen van provinciale, landelijke en Europese subsidies.

De PvdA wil graag dat knopen worden doorgehakt over grote langlopende projecten. Zoals de bij huisvesting van de Bergse bouwclubs. Kies voor een sobere doelmatige oplossing waar ook de bouwclubs tevreden mee zijn.

Tot slot willen wij de aandacht vestigen op het armoedebeleid. Tijdens de vorige begroting werd een enkele zin gewijd aan het armoedebeleid. In deze begroting wordt de suggestie gewekt dat in de toekomst geschaafd gaat worden aan het armoedebeleid. Een coalitie met daarin GroenLinks! Voorzitter, onze boodschap is helder! Blijf af van het armoedebeleid! Daarom dienen wij hierover een motie in.

In de algemene commissie is ons door wethouder Harijgers een overzicht toegezegd overgebleven WMO gelden, die in de vorige raadsperiode zijn teruggestort naar de algemene reserve. Waar zijn deze gelden gebleven? De PvdA wil graag dit toegezegde overzicht spoedig ontvangen.

Onze boodschap voor de begroting is duidelijk! Durf duidelijke keuzes te maken. Laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. En zet in op slimme samenwerkingen.

Aanvullingen:

Vanuit de coalitie komt de roep om meer geld voor het sociaal domein. Den Haag moet ons compenseren. Vreemd, aangezien de VVD, het CDA en D66 (ook) daar aan de touwtjes trekken. Wanneer gebruikt u uw partijlijnen niet eens om met uw vuist op tafel te slaan?

In tijden van economische crisis moesten wij als PvdA in Den Haag bezuinigen. Een crisis die werd veroorzaakt door de banken. Nu in economische betere tijden is voor de VVD, het CDA en D66 veel gemakkelijker om geld te geven aan het sociaal domein.