Geen loonkloof in de gemeente Bergen op Zoom?

8 maart 2022

Aan de college van B&W van Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, 7 maart 2022

Betreft: Geen loonkloof in de gemeente Bergen op Zoom?

Geacht college,

Nederlandse vrouwen verdienen nog steeds bijna 15% minder dan hun mannelijke collega’s. Ook voor hetzelfde werk. Voor een gedeelte is dat verklaarbaar door verkeerde sociaal-culturele structuren, maar ook als je die meeneemt, bedraagt het verschil in beloning tussen man en vrouw bij de (landelijke, provinciale en lokale) overheid nog altijd 4%.

Vaak blijft deze beloningsdiscriminatie verborgen, omdat werkgevers geen onderzoek willen doen naar de beloningsverschillen onder hun personeel. Wanneer er dan toch intern onderzoek wordt gedaan, komen de verschillen in beloning tussen man en vrouw echt tevoorschijn en kan er actie ondernomen worden.

Meten is dus weten. Daarom wil de Bergse PvdA fractie laten onderzoeken of er binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente Bergen op Zoom sprake is van beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers. Pas wanneer de precieze omvang van de loonkloof bekend is, kan er iets aan gedaan worden.

Deze actie krijgt grote steun van PvdA-Europarlementariërs Agnes Jongerius en Vera Tax. In 2020 startten zij met een maatschappelijk initiatief om de loonkloof onder de aandacht te brengen en om deze onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. Loondiscriminatie is een veelkoppig monster dat op alle niveaus aangepakt moet worden. Jongerius en Tax: ‘Het is heel belangrijk dat werkgevers worden gewezen op mogelijke beloningsverschillen binnen hun organisatie. De overheid is de grootste werkgever in Nederland en heeft een voorbeeldfunctie. Laat de gemeenten maar zien dat binnen hun personeelsbestand geen discriminatie plaatsvindt.’

Europees zijn Jongerius en Tax bezig met wetgeving om bedrijven te verplichten transparant te zijn over hun loon. Zo krijgen vrouwen én mannen grip op hun salaris en komen beloningsverschillen eerder aan de oppervlakte. Nationaal proberen de Europarlementariërs met minister Dijkgraaf om tafel te gaan om zo het kabinet aan te zetten tot meer actie. Maar ook regionaal moet er nog veel gebeuren. De Bergse PvdA zet met haar oproep een belangrijke eerste stap om inzicht te krijgen in beloningsverschillen in de gemeentelijke organisatie. Want het kan niet zo zijn dat vrouwen anno 2022 voor hetzelfde werk minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.

De Bergse PvdA fractie heeft de volgende vragen aan het college:

  1. Onderschrijft het college de wens van de PvdA fractie om onderzoek te doen naar de mogelijke beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers binnen de gemeente Bergen op Zoom?
  2. Bent u als college het met de PvdA fractie eens dat de gemeente Bergen op Zoom als lokale overheid een voorbeeldfunctie heeft en eventuele beloningsverschillen dient aan te pakken?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij wat er op het gebied van emancipatie is bereikt, maar zeker ook een moment om nieuwe stippen aan de horizon te zetten. Emancipatie is namelijk nooit af.

Graag ontvangen wij een schriftelijk antwoord conform de bepalingen van art. 36

RvO.

Met dank en met vriendelijke groet,

Namens de Bergse PvdA fractie

 

Nanny Nuijten                                                Joey van Aken

Burgerlid PvdA Bergen op Zoom                  Fractievoorzitter PvdA Bergen op Zoom