Sport doet er toe!

8 februari 2022

Aan de college van B&W van Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, 8 februari 2022

Betreft: Sport doet er toe!

Geacht college,

In de NRC artikel van 16 januari wordt aandacht gevraagd voor de groeiende ongelijkheid in ons land. Om de groeiende kloof te dichten stellen wij als PvdA dat  sportverenigingen een belangrijke rol spelen bij het in beweging krijgen en houden van álle inwoners in Nederland. Onze Bergse sportverenigingen vormen voor de PvdA fractie de olie van de samenleving.

Sportverenigingen geven in het NRC artikel aan dat zij niet aan de verwachtingen van het kabinet Rutte IV kunnen voldoen om meer kansarme jongeren en kwetsbare inwoners te laten sporten. Het kabinet Rutte IV doet geen boter bij de vis: geen extra financiële steun om alle inwoners in beweging te krijgen.

De Bergse PvdA wil bouwen aan een toegankelijke sportvoorzieningen voor álle inwoners in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Zo zien we dat inwoners met een laag inkomen voor hun kinderen gebruik kunnen maken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Kinderen moeten in dit geval kiezen tussen bijvoorbeeld voetbal of hockey.

Daarnaast geven sportverenigingen aan dat de schaamte om gebruik te maken van regelingen, zoals het Jeugdfonds Sport en Cultuur, een barrière vormen. Inwoners kloppen hierdoor niet zo snel aan bij dit soort regelingen.

Uit onderzoek van sportkoepel van NOC-NSF blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders sinds het uitbreken van de coronapandemie minder gaan sporten. Terwijl vele onderzoeken duidelijk aantonen dat te weinig beweging op langere termijn zorgt voor een slechtere gezondheid.

Daarom heeft de Bergse PvdA fractie heeft de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft het college kennisgenomen van het NRC artikel van 16 januari? Zo ja, wat vindt het college van het alarmerende karakter van het artikel?
  2. (H)erkent het college de urgentie om de tweedeling in de sport te bestrijden? Zo ja, wat het plan van aanpak van het college?
  3. Ziet het college kansen om vanuit het lokale beleid samen met sportclubs een oplossing te vinden voor deze problematiek?

Sport doet er toe. Ook in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat! In Bergen op zoom hebben de F!tfabriek, het (basis- en voortgezet) onderwijs, maatschappelijke partners zoals WijZijnTraverse en de sportverenigingen een cruciale rol om onze inwoners, jong en oud, meer te laten bewegen en vooral gezonder te laten eten. De PvdA zet in op een convenant tussen al deze betrokken partijen om te bouwen aan een gezonder en sportiever Bergen op Zoom. Het huidige en komende college dient volgens de PvdA de handschoen oppakken om dit convenant tot stand te brengen. Daar hoort ook faciliteren en (financieel) ondersteunen van onze maatschappelijke partners (F!tfabriek, onderwijs, WijZijnTraverse en sportverenigingen).

  1. Hoe kijkt het college aan tegen zo’n convenant?

Graag ontvangen wij een schriftelijk antwoord conform de bepalingen van art. 36 RvO.

 

Met dank en met vriendelijke groet,

Namens de Bergse PvdA fractie

 

Joey van Aken

Raadslid PvdA Bergen op Zoom

Adam Ahajaj

Raadslid PvdA Bergen op Zoom

Gerry Leenders

Kandidaat Raadslid PvdA Bergen op Zoom