Schone straten en wijken moeten weer de norm worden
Schone straten en wijken moeten weer de norm worden. Wij laten duurzaamheid en milieu op alle beleidsterreinen meewegen in de besluitvorming. Onze natuur is iets om trots op te zijn. De PvdA maakt zich zorgen over de biodiversiteit, natuur en het landschap in Bergen op Zoom. Wij horen hier zorgvuldig mee om te gaan. Wij bestrijden zwerfafval en laten de vervuiler ervoor betalen. Ons groen en onze wijken onderhouden wij regelmatig samen met de buurt. Op het gebied van duurzaamheid maken wij ons klaar voor de toekomst. Wij dringen het gebruik van fossiele brandstoffen terug en benutten natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie, maar ook het winnen van warmte uit het riool en uit water (riothermie en aquathermie). Daarnaast maken wij als PvdA werk van een duurzaam mobiliteitsplan.Wat zijn onze ideeën voor de komende vier jaar?
- Bergen op Zoom wordt omgeven door natuurgebieden zoals de Brabantse Wal, het Halsters Laag, het Zoommeer, de Princesseplaat en het Markiezaatsgebied. Dat is een van de kernwaarden van het wonen en leven in de gemeente Bergen op Zoom. Wij zetten ons in voor het behoud van deze natuurgebieden. Wij doen dit vooral door het tegengaan van verrommelingen en versnippering van deze gebieden. Zo mogelijk dragen wij bij aan de versterking van de natuurkwaliteiten. Wij dragen zorg voor de beleefbaarheid van deze gebieden voor onze inwoners en bezoekers. Door de ontsluiting slim te organiseren hoeft beleving niet ten koste te gaan van de natuurwaarden. Water is voor ons in veel opzichten van vitaal belang. Veel natuurgebieden lijden onder verdroging. Regenwater wordt te snel afgevoerd. Er wordt te veel water onttrokken voor beregening en drinkwatervoorziening. Hierdoor verdwijnen dier- en plantsoorten en krijgen plaagsoorten meer kansen. Wij beschikken over goed drinkwater, en zijn verantwoordelijk voor het behoud van een goede (grond)waterkwaliteit. Wij moeten er zuinig mee omgaan. Water draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Wij moeten ervoor zorgen dat het gezond en schoon blijft.
- Wij gaan voor duurzame bedrijvigheid in de Auvergnepolder, vooral als regionaal ontwikkelgebied voor biobased initiatieven van de toekomst. Wij renoveren en verduurzamen bestaande, verouderde bedrijventerreinen.
- Wij lobbyen voor het sluiten van de kerncentrale van Doel en Borssele.
- Als gemeente geven wij het goede voorbeeld. Alle daken van gemeentelijke accommodaties liggen vol met zonnepanelen. Wij sluiten duurzame energiecontracten af. Wij rusten onze gebouwen uit met energiebesparende technologieën. Iedere afdeling geeft aan welke initiatieven zij heeft genomen om haar dienstverlening en beleid duurzamer te maken.
- Wij stimuleren het aanleggen van zonnepanelen en zetten in op het isoleren van huizen en kantoorpanden.
- Schone straten en wijken moeten de norm worden.
- Wij streven naar nieuwe woningen zonder gasaansluiting of verwarmen via waterstof met behulp van de gasleiding. Warmtepompen en duurzame elektrische energie hebben de voorkeur.
- Ook onze woningbouwcorporatie Stadlander draagt zorg voor het energiezuinig maken van woningen. Binnen 10 jaar zijn alle sociale woningen geïsoleerd, waarbij woonlasten dankzij bindende afspraken niet omhooggaan.
- De strenge, door de provincie gestelde eisen voor veehouderij moeten nageleefd worden. Wij weren grootschalige intensieve veehouderijen en akkerbouwbedrijven.
- Wij streven naar andersoortige biologische, zo mogelijk natuur inclusieve akkerbouw en veeteelt, die aansluit bij de leefomgeving en het milieu van de inwoners.
- Wij zijn tegen de komst van mestfabrieken en biomassacentrales.
- Wij promoten elektrisch vervoer: bijvoorbeeld elektrisch transport, zoals elektrisch transport in de binnenstad, en willen een centraal distributiepunt aan de rand van de binnenstad (zoals het voormalig V&D gebouw) om goederen vanaf hier aan ondernemers te bezorgen. Wij plaatsen tevens extra laadpalen en gaan slimme lantaarnpalen gebruiken.
- Wij volgen de ontwikkelingen van de Zuidwestelijke Delta op de voet. De ecologische kwaliteit van het Volkerak-Zoommeer is van groot belang voor die van de Binnenschelde. Wij gaan voor een zoute Binnenschelde. De verzilting van het Volkerak-Zoommeer lijkt vooralsnog de enige kans voor de verbetering van de waterkwaliteit van de Binnenschelde. Wij zetten alle middelen in om de Binnenschelde als recreatiewater in stand te houden. Dit doen wij door: intensief beheer, het opruimen én tegengaan van zwerfvuil, het inrichten van sanitaire voorzieningen voor badgasten en kampeerauto’s.
- Wij maken een visie over de bereikbaarheid van Bergen op Zoom met duurzame middelen. Het gaat in deze visie over de aanleg van fietspaden, het terugdringen van de autoverkeer en het fiets- en auto parkeren.
- Bergen op Zoom moet een fietsvriendelijke gemeente worden.
- Wij zetten in op vergroening van de binnenstad, maatregelen tegen hittestress en het tegengaan van wateroverlast en droogte in de gemeente.
- Wij gaan voor sterk én effectief openbaar vervoer in onze gemeente, zodat het openbaar vervoer aantrekkelijk wordt voor studenten, inwoners met een smalle beurs en forenzen.
- Onze kleine kern Lepelstraat moet in de toekomst weer bereikbaar zijn met de bus.
- We zetten in op een directe busverbinding tussen Bergen op Zoom en Antwerpen. We lobbyen samen met onze partijgenoten voor een intercity tussen Roosendaal en Antwerpen. De overstap op station Roosendaal blijft een belangrijk aandachtspunt.