Betoog PvdA over het beleidskader 2020

Door Joey van Aken op 20 juni 2019
Ieder jaar presenteert het college het beleidskader, ook wel de perspectiefnota genoemd. Het moet een perspectief bieden op de uitwerkingen van de te maken keuzes bij de begroting. Het perspectief voor de toekomst is niet bepaald rooskleurig. Het beleidskader heeft voor het jaar 2020 een tekort van € 3,4 miljoen. Dan vraag je jezelf toch af: Durft dit college wel rigoureuze keuzes te maken met het oog op de toekomst? De PvdA fractie betwijfelt dit.

Los van dit tekort hebben we te maken met die torenhoge schuldenlast, die als een molensteen om onze nek hangt. En deze molensteen is het afgelopen jaar niet kleiner geworden. 240 miljoen euro. Onder andere door inconsequente investeringen in een oud suikerlab. Die de Bergenaar terugbetaalt via de verhoogde rioolheffing.

Onze solvabiliteit, het vermogen om tegenvallers en incidentele klappen op te vangen, is tot een dieptepunt gedaald. Het zwaard van Damocles bungelt boven ons hoofd. Een rentestijging, een economische crisis… en dan… betalen onze inwoners, toekomstige generaties het harde gelach.

In de ogen van de PvdA komt dit college niet tot het besef dat het 5 voor 12 is. Het ontbreekt aan een strategie, een plan van aanpak! Durf nu eens pijnlijke keuzes te maken!

Daarom komt onze fractie met de motie terugdringen schulden. Deze motie roept op tot een takendiscussie, roept op tot het maken van rigoureuze keuzes.

Waar zijn we wel van als gemeente? Waar zijn we niet van als gemeente? We moeten eens goed gaan kijken naar wat belangrijk is voor onze stad en welke zaken ook prima door derden geregeld kunnen worden. De PvdA fractie heeft ideeën hoe we onze schulden op korte termijn al kunnen terug kunnen dringen.

  • Door beslissingen uit het verleden te heroverwegen, bijvoorbeeld de huisvesting van de bouwclubs op andere manier vorm te geven. 
  • Door te werken met kritische prestatie-indicatoren, zoals de monitor Data Financiën Gemeenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, en daar consequenties aan te verbinden. Zo zien we in deze monitor dat Bergen op Zoom 2,5 keer zoveel uitgeeft aan Bestuur en Ondersteuning als gemeenten van vergelijkbare grootte. Hoe kan dit nu voorzitter?
  • Door van geld, geld te maken. Daarom dient de PvdA fractie de motie binnenhalen van meer Europese subsidies. Zet actief in op het opbouwen van contacten en het uitbreiden van het netwerk. Betrek niet alleen het college of de raad bij externe oriëntatie en lobby, maar ook de ambtelijke organisatie. En tot slot leer van grensgemeenten van vergelijkbare grootte zoals Heerlen.

Wij zijn van mening dat dit college veel slimmer moet besturen, met behoud van kwaliteit voor de stad en met minder kosten voor de gemeenschap. Zet meer in op privaat-publieke initiatieven, waarbij de kosten, risico’s en rendement worden verdeeld. En investeer in uw netwerk. Ook voor de langere termijn, wat zeg ik: juist voor de langere termijn!

Joey van Aken

Joey van Aken

Ik ben 31 jaar oud en samen met mijn vriendin woonachtig in Halsteren. Ik ben wethouder Wonen & Volkshuisvesting (+ Stedelijk Ontwikkeling), Volksgezondheid, Zorg (Jeugd en WMO) en Jongerenparticipatie in ons mooi Bergen op Zoom. De plek waar je wieg stond en de grootte van je portemonnee mogen niet bepalen of je mee kan doen

Meer over Joey van Aken