Voortgang Focusakkoord

Door Joey van Aken op 28 september 2020

In mei heeft onze fractie haar handtekening gezet onder het Focusakkoord. Het Focusakkoord vloeide voort uit de bestuurlijke reset. Deze bestuurlijke reset is ingezet na het debacle rondom zwembad de Schelp en de daardoor ontstane verstoorde verhoudingen.

Uit het Focusakkoord kwamen de drie volgende prioriteiten naar voren: het veranderen van de cultuur van ons stadsbestuur (raad, college en organisatie), het verbeteren van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie en het reduceren van onze schulden. Een nieuwe college is aangesteld om orde op zaken te stellen.

Inmiddels zijn we vier maanden verder. Het college is voortvarend bezig om het Focusakkoord uit te werken tot een sluitende meerjarenbegroting. De raad heeft moeite met haar nieuwe rol.

Persoonlijke vetes en belangen prevaleren in het debat en de commissie boven de inhoud. Omgangsvormen en spelregels ontbreken of worden genegeerd. De gemeenschappelijke deler raakt langzaam uit het zicht.

Onze fractie blijft zich inspannen om de woorden van het Focusakkoord om te zetten in daden. Daarnaast blijft onze fractie een bewaker de mores in onze raad, waar de normen en waarden onder druk staan. Ieder voorstel vanuit onze collega’s beoordelen we op zijn merites, en dus niet op de persoon die het indient.

De geplaveide weg van het Focusakkoord is tot op heden een geitenpad gebleken. De eindbestemming is nog ver weg. Vanuit de berm worden rotsblokken op onze weg gegooid. Lawinegevaar is aangekondigd, maar bereiken we op tijd onze eindbestemming? We hebben het zelf in de hand!

Vriendelijke groet,

Joey van Aken
Fractievoorzitter PvdA Bergen op Zoom

Joey van Aken

Joey van Aken

Ik ben 31 jaar oud en samen met mijn vriendin woonachtig in Halsteren. Ik ben wethouder Wonen & Volkshuisvesting (+ Stedelijk Ontwikkeling), Volksgezondheid, Zorg (Jeugd en WMO) en Jongerenparticipatie in ons mooi Bergen op Zoom. De plek waar je wieg stond en de grootte van je portemonnee mogen niet bepalen of je mee kan doen

Meer over Joey van Aken