Linkse Directe: Hete politieke zomer

Door Joey van Aken op 5 augustus 2019

Linkse Directe is de rubriek van de PvdA Bergen op Zoom. Deze column wordt geschreven door een actief PvdA lid. Dit kan een fractielid of een bestuurslid zijn. De columns zijn politiek gerelateerd. De columns worden geplaatst op de website en op onze Facebook. Hieronder leest u de Linkse Directe ‘Hete politieke zomer’ geschreven door onze fractievoorzitter Joey van Aken.

 

Hete politieke zomer

 

Het politieke reces is weer aangebroken. De raadsbankjes zijn weer leeg en de vakantiebestemmingen worden weer opgezocht. Desondanks wordt het een hete politieke zomer. In het stadskantoor stijgt de temperatuur naar tropische proporties.
De gemeentelijke schuld is het afgelopen jaar opgelopen tot 240 miljoen. De vooruitzichten zijn niet positief te noemen. Kortom, voor de aankomende begroting moet de rechtse coalitie pijnlijke, rigoureuze keuzes maken. Keuzes die ingaan tegen de gemaakte coalitieafspraken. Of keuzes die ingaan tegen toezeggingen tijdens de verkiezingen zijn gedaan. Natuurlijk doet snijden in eigen plannen, eigen ambities en eigen vlees pijn. Maar waar te beginnen? De huisvesting van de bouwclubs? Het ambtelijk apparaat? Of toch de verkoop van het Suikerlab?

De rekening ligt vooralsnog volledig bij onze inwoners. De verhoging van de rioolheffing (als gevolg van de kortere afschrijvingstermijn van de riolen) en de ‘voorgestelde’ proef van het minder ophalen van minder restafval zijn het alternatief van deze coalitie. En wat volgt er in het najaar als de gemeenteraad de lokale belastingen gaat vaststellen? De PvdA zal dit kritisch volgen en waar nodig de vinger op de zere plek leggen.

Naast het bezuinigingsvraagstuk heeft het rechtse college het afgelopen jaar net zoveel pech als B100, de klungelige boef uit Bassie en Adriaan. ‘Ik heb ook altijd pech. Ze moeten altijd mij hebben, roept B100 altijd teleurgesteld.’

Het dak van de Schelp moet alsnog worden vervangen. Het Facilitair Bedrijf stopt ermee. De renovatie van de Halsterseweg Noord valt duurder uit. Helaas wordt deze lijst met ‘pechdossiers’ alleen maar langer.

Maar, wat doet u als u met pech heeft op weg naar uw vakantiebestemming? Dan belt u de wegenwacht. Wanneer u komende jaar politieke pech heeft, moet u ook eens de politieke wegenwacht van de PvdA bellen. Doorrijden met een kapotte motor zorgt op lange termijn voor meer (financiële) schade.

De PvdA wenst onze coalitiecollega’s veel geluk en wijsheid toe. Hou uw hoofd koel op het stadskantoor door keuzes te maken met uw rode hart. Mocht u niet meer weten of u vervelen op het strand of op de camping, lees dan ‘Opstaan in het Lloyd Hotel’ van Lodewijk Asscher. Dan beschikt u ieder geval over juiste politiek kompas voor de komende maanden.

Vorige Linkse Directes zijn hier te vinden:

Linkse Directe: Groene farce

Joey van Aken

Joey van Aken

Ik ben 31 jaar oud en samen met mijn vriendin woonachtig in Halsteren. Ik ben wethouder Wonen & Volkshuisvesting (+ Stedelijk Ontwikkeling), Volksgezondheid, Zorg (Jeugd en WMO) en Jongerenparticipatie in ons mooi Bergen op Zoom. De plek waar je wieg stond en de grootte van je portemonnee mogen niet bepalen of je mee kan doen

Meer over Joey van Aken